Rezidenta Temporara sau Viza Turistului (Canadian Tourist Visa for Romanian Citizens)

Procesul aplicarii pentru viza nu este deloc complicat cand stii exact cum sa iti pregatesti dosarul si cum sa te pregatesti pentru acest proces.

In primul rand cred ca trebuie sa stii unde sa aplici si ce acte iti trebuie.

Voi incepe cu actele necesare si unde trebuie sa aplici iar in urmatorul articol va voi povesti despre drumul la Ambasada, ce trebuie sa stii si ce mici detalii conteaza cand te prezinti acolo. Sa lamurim un lucru inainte. Canada nu are viza de turist, sau cel putin nu asa este denumita. Viza care da unui vizitator este de fapt rezidenta temporara. 

1. Unde?

La Ambasada Canadei in Romania, mai exact pe Str. Tuberozelor nr.1-3, Sector 1, 011411, Bucureşti.

Multi romani aplica online insa eu nu am fost prea sigura ca am tot ce imi trebuie si am aplicat personal. Pe site, oamenii sunt incurajati sa aplice online si cred ca acum ca stiu exact ce  am nevoie m-as aventura sa trimit dosarul prin email sau prin posta . Cred ca motivul pentru care oamenii sunt incurajati sa aplice online este insuficienta angajatilor si numarul mare de dosare.

2. Ce iti trebuie

In primul rand, iti trebuie timp. Eu mi-am liber de la munca si am lipsit de la facultate ca sa aplic si sa imi ridic viza. Cand am depus dosarul a trebuit sa fiu la Ambasada la 8:00, ca sa fiu printre primii ajunsi. Programul este urmatorul pentru cei ce vor sa aplice: luni-joi 8.30-17.00; vineri 8.30-14.00. Oamenii care au aplicat pentru viza vor prima ziua si intervalul orar la care trebuie sa se intoarca pentru pasaport cu sau fara viza.  Daca aplici pentru viza, nu inseamna ca o si primesti.

Site-ul oficial al Ambasadei Canada in Romania este acesta si nu altul: http://www.canadainternational.gc.ca/. 

In al doilea rand, iti trebuie o serie de hartii,pe care trebuie sa le descarci de pe site-ul oficial al Ambasadei Canadei.

  • Document Checklist ( Aici ai lista cu actele necesare)

  • Document Checklist – Applicants in Canada ( Asta iti trebuie doar daca aplici din Canada

  • Application for Temporary Resident Visa – de completat

  • Family Information – de completat cu atentie

  • Schedule 1 – Application for Temporary Resident Visa- Aici completezi cu datele tale, al sotiei tale sau ale copilului tau.

  • Statutory Declaration of Common-law Union [IMM 5409] (PDF, 97 KB) April 2009- de completata

  • Visa application photograph specifications- FOARTE IMPORTANT

  • Use of a Representative [IMM 5476] (PDF, 55 KB) April 2013

  • Instruction Guide [IMM 5256]

Trebuie sa le completezi pe toate cu atentie. Eu am uitat de fiecare data sa completez detaliile despre familie, iar cand am ajuns la ghiseu am fost trimisa inapoi pentru a completa. Le-am completat acolo, pe loc, si am revenit la ghiseu.

Toate actele trebuiesc validate cu un cod. Atunci cand le descarcati, o sa le descarcati in PDF, iar dupa completarea lor, trebuie sa le validati apasand butonul VALIDATE . Dupa asta va aparea un fel de cod de bare la sfarsitul fiecarui formular. NU UITATI SA VALIDATI formularele. Daca nu reusiti sa validati inseamna ca nu ati completat toate datele necesare in acel formular.

In mare, formularele sunt foarte usor de completat, dar daca aveti intrebari, sunt aici pentru voi.

Asigura-te ca ai ultimul Adobe Reader.

Am citit o multime de povesti despre ce alte acte iti trebuie si ce nu.

MAI NOU, DIN SEPTEMBRIE  2013 iti trebuie AMPRENTE pentru a aplica pentru viza. Nu stiu care este exact treaba cu ele, dar stiu ca trebuie aplicate la dosar si platite cu 85 de euro. Vezi pe site-ul Ambasadei mai multe detalii.

Este musai sa mai adaugi:

– doua fotografii de tip pasaport. Fotografiile pentru viza sunt pretentioase, in sensul ca nu trebuie sa fii cochet, sa porti machiaj, sa ai parul pe fata, sa stai stramb, sa fie alterate culorile, asa ca sfatul meu este sa apelezi la un fotograf profesionist si nu la orice studio foto de la coltul strazii. Eu am facut de trei ori fotografii intr-o zi, pana am fost multumita de rezultat. Mai multe informatii despre acest subiect aici. Nu iti trebuie mai mult de doua fotografii. Eu am pus 4 fotografii la dosar, sa fie, iar ei au oprit doua. Pe cele in plus le-am gasit in atash la pasaport cand mi-a fost inapoiat.

Nu mai stiu sigur, dar cred ca pe spatele fiecarei fotografii trebuie sa scrii numele si data nasterii.

Sugestii: ia cu tine instructiunile pentru fotografii si arata-le fotografului, fa-ti parul cum ti-l faci de obicei ( eu am avut grija sa il am aproape la fel atunci cand am calatorit in Canada, pentru a face autentificarea mai usoara), nu iti pune machiaj ( poate putin rimel si un blush, dar doar atat), nu zambi, nu iti arata dintii, nu poza ca pentru reviste, nu purta rosu sau dungi, negru este cel mai potrivit, fa niste fotografii special pentru viza, cat mai aproape de depunerea dosarului.

-este bine sa ai cont in banca si proprietati. Daca ai, adauga dovezi in acest sens. Eu nu am avut cine stie ce bani, dar minimum 1.000 euro tot am avut.

– dovada ca am platit taxa pentru o viza cu o singura intrare sau cu multiple intrari. Taxa se plateste la Banca Transilvania, cel putin acolo am platit-o eu. Preturile se schimba de la an la an, asa ca va sugerez sa mergeti la banca si sa intrebati de aceste taxe.  Cineva de la banca mi-a oferit asistenta in completarea unei fise inainte de ajunge la ghiseu pentru a plati taxa. Pastrati chitanta  pentru a o depune la dosar.

Poti sa platesti online aici.

– pasaportul in original.

-copie dupa certificatul de nastere.

– copie dupa biletul de intoarcere. Este dovada ca te intorci in Romania si nu ai in plan sa emigrezi ilegal.

Acum, nu stiu daca sunt neaparat necesare, dar eu am adaugat aceste acte:

– Dovada de la Facultate, cand eram inca la Master. Tot ce trebuie sa faci este sa te duci la secretariatul facultatii si sa ceri adeverinta de student, adresata Ambasadei Canadei.

– Dovada de la locul de munca.  Angajatorul iti poate da o hartie in care spune ca stie ca esti plecata in Canada in perioada respectiva. O alta hartie care te poate ajuta este adeverinta de salariu. Ambele hartii trebuie sa aibe stampila in original si semnatura patronului sau administratorului.

– Scrisoare explicativa. Mark mi-a dat la mana un fel de scrisoare in care zicea ca voi sta la el pe perioada respectiva si ca el este cetatean canadian si va avea grija de mine. A adaugat la scrisoare o copie dupa certificatul lui de nastere si pasaport.

– copie dupa buletin

Nu sunt necesare diplome de liceu, de la facultate sau alte diplome de la concursuri, iar actele nu trebuie traduse sau legalizate.

Inainte de a descarca formularele, descarca cel mai recent Adobe Reader.

Dupa ce depui dosarul dureaza cam 2 saptamani sa primesti un raspuns, adica sa te duci sa ridici pasaportul cu sau fara viza. Nu stiu cum functioneaza sistemul lor, dar stiu ca unii aplicanti au luat viza pe 6 luni ( exemplu eu pentru prima cerere cu o singura intrare), altii pe 10, altii pe 12, altii pe 4 ani( exemplu eu la cea de-a doua cerere). As zice ca 1 din 20 de persone nu au primit viza (cel putin asa am observat in timp ce asteptam pentru raspunsul meu).

Am avut mari emotii de fiecare data. Acum am cand ma gandesc ca trebuie sa o iau de la capat, de data asta pentru o alta procedura ma ia capul:D

Viitorul articol este despre  depunerea dosarului, la Ambasada.

Tin sa mentionez ca toate informatiile sunt trecute prin prisma experientei personale. Unele informatii pot fi alterate de trecerea timpului ( vezi adaugarea amprentelor) sau pur si simplu de memorie ( trecerea numelui si a datei de nastere pe spatele fotografiilor). Eu, de exemplu, sunt tipul de persoana care suna direct la autoritatea in cauza pentru detalii despre un subiect anume, de aceea zic sa nu va incredeti in doar o sursa cand vine vorba despre un lucru important, ci sa verificati cel putin cu trei surse.