La Ambasada Canadei Mergi Doar cu Poseta

ACEST ARTICOL A FOST SCRIS IN FEBRUARIE, 2014. MULTE LUCRURI S-AU SCHIMBAT DE ATUNCI.

Am vorbit in articolele anterioare despre ce acte iti trebuie pentru pregatirea dosarului si care sunt pasii. Acum a venit momentul sa mergi la Ambasada Canadei la Bucuresti si sa depui dosarul.

Dupa cum spuneam intr-un articol anterior, poti aplica online, insa daca nu esti sigur ca ai tot ce iti trebuie, sugerez sa mergi personal.CORRECTIE: ACUM POTI APLICA NUMAI ONLINE.

Pasi de urmat la Ambasada:

1. Daca vrei sa fii printre primii, trebuie sa ajungi acolo cu cel putin 30 de minute inainte de deschiderea ghiseului. Eu am ajuns de fiecare data in jur de 8:00 am.

2. Vei astepta la coada, in afara Ambasadei, pana cand cei de la securitate te vor chema inauntru pentru verificare.

3. Intri in Ambasada si cei de la securitate iti vor controla geanta. Nu ai voie cu altceva decat o genta de mana si dosarul. Vei trece printr-un filtru de securitate. Mi se pare normal tot procesul asta. Vei lasa geanta si alte obiecte la intrare.

4. Intri si te duci binisor sa iti iei un bilet de ordine, ca toti ceilalti. Aparatele de generare a biletelor sunt situate undeva pe langa un perete lateral, dupa scaunele de asteptare. Ai grija ce bilet iei, pentru ca sunt bilete pentru diferite tipuri de viza.

5. Te asezi pe scaun si acum iti asezi actele in ordine. Da, trebuie sa aibe o anumita ordine. De obicei, doamna de la ghiseu va transmite ordinea actelor in dosar.

6. Cand iti vine randul, mergi la ghiseu si dai dosarul. Asigura-te ca totul este completat si semnat. Chiar daca pe unele foi spunea sa semnez in fata reprezentantului Ambasadei, doamna de la ghiseu s-a suparat pentru ca nu erau deja semnate:D.

7. Dupa evaluarea dosarului, doamna de la ghiseu iti va spune data si ora la care sa te intorci pentru pasaport si pentru un raspuns.

8. Multumesti frumos si pleci cu speranta ca vei primi viza.

9. Iesi pe usa laterala( nu aceeasi pe care ai intrat), nu inainte de a lua obiectele pe care le-ai lasat la securitate la intrare.

10. Spui la revedere si zambesti frumos.

11. Cand vine ziua de recuperare a pasaportului, urmezi aceiasi pasi, execeptand unii dintrei ei. De data asta nu iti mai trebuie bilet de ordine, pentru ca doamna de la ghiseu va striga numele fiecaruia.

12. Daca nu ai luat viza, nu faci scandal, ci intrebi frumos motivul si ce poti sa faci pentru a indrepta situatia. Uneori, mai exista un pas in calea vizei, si anume interviul.

13. Daca ai luat viza, asigura-te de perioada de valabilitate.

Acestia au fost pasii de urmat. Sper ca acum nu o sa fiti dezorientati precum am fost eu.

Aici vei gasi un grup al romanilor din Canada.